Светите места на Югозападна България

ТИП

Екскурзии с тръгване от Сливен

ТРУДНОСТ

Ниска

МИН. ГОДИНИ

3 годишни

185 лв.


Стобски пирамиди – Рилски манастир – Сандански – Рупите –с. Златолист – Роженски манастир – Мелник                                                         

Дата: 01-03.05.2021 
Цена: 185 лв./човек в двойна стая

Първи ден – Отпътуване от Сливен сутринта към село Стоб и природната забележителност Стобски пирамиди. По живописна екопътека се стига до върха на пирамидите, от където се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове. Продължаване към Рилски манастир – един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Манастирът е разположен на 1147 м надморска височина в дебрите на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица. Свободно време. Отпътуване за Сандански – „най-топлият град в България”. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.  

Втори ден – Закуска. Отпътуване за местността Рупите, известна преди всичко като място, свързано с пророчицата Ванга. Разглеждане на храм-паметника „Св. Петка Българска”, построен през 1994 г., наричан църквата на Ванга. Тя е построена със средства, предоставени от пророчицата и е интересна заради различните си стенописи, дело на известния български художник Светлин Русев. Продължаване за с. Златолист – малко селце, сгушено в Санданско-Петричката котловина, което е посещавано от хиляди български и чуждестранни туристи заради църквата „Св. Георги”. Тя е построена през 1857г. и в началото на ХХ век там е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Петричката ясновидка Ванга е единствената наследница на Преподобна Стойна. Отпътуване за  Роженски манастир „Свето Рожество Богородично” – най-голямата обител в пиринския край и един от средновековните български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Продължаване към Мелник и разходка в най-малкият град в България (с 208 жители), скътан в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми. Посещение на Кордопуловата къща – архитектурно-художествен и исторически паметник от средата на 18 век и най-голямата възрожденска постройка у нас. Възможност за посещение на музея на виното в Мелник. Свободно време. Връщане в Сандански. Вечеря. Нощувка.  

Трети ден – Закуска. Свободно време и разходка в Сандански. Възможност за посещение на Археологическия музей. Отпътуване за Сливен. Пристигане вечерта.  

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус;

  • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел в Сандански;

  • Екскурзоводско обслужване по маршрута.
   

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер.

  • Входни такси на посещаваните обекти:

  • Кордопуловата къща – 3,50 лв. (разглеждане + дегустация на 1 вид вино);

  • Музей на виното – 5 лв. (включва дегустация на 4 вина);

  • Археологически музей – Сандански -
 

Входните такси са с ориентировъчен характер
Цената е валидна при 35 плащащи      

Карта