Късче от рая

ТИП

Екскурзии с тръгване от Сливен

ТРУДНОСТ

Ниска

МИН. ГОДИНИ

3 годишни

175 лв.


Септември – Банско – Лещен – Ковачевица – Омая – Добърско

Дата: 18.06–20.06.2021; 27.08–29.08.2021
Цена: 175 лв./човек в двойна стая  

Първи ден – Отпътуване сутринта от Сливен. Пристигане в Септември и качване на влак. Теснолинейката по линията Септември – Добринище е единствената действаща в България. Пътят на теснолинейката минава през красиви планински местности. По тази линия се намира и най-високо разположената железопътна гара на Балканския полуостров – гара Аврамово (1267 м н.в.). Слизане на гара Аврамово. Продължаване с автобус към Банско. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.  

Втори ден – Закуска. Отпътуване към село Лещен – старинно селище със запазени стари български къщи. Една от основните атракции на селото, наред с църквата, частната галерия и гостоприемната кръчма, където приготвят чудно вкусно сладко от боровинки, е глинената къща, позната сред гостите като „Къщата на Флинстоун”. Продължаване към Ковачевица, запазило автентичния си вид от 18-19 в., едно от най-известните и красиви български села. Заради автентичния си облик Ковачевица – „Българският Холивуд” и Лещен често се превръщат  в декор на български филми. Сред тях са „Мера според мера” и „Мъжки времена”. Отпътуване за Еко-селище Омая – нетрадиционно селище, разположено сред южните склонове на планина Славянка, на територия от 500 дка. Приказната атмосфера е съпътствана от  две езера, гори, поляни и множество приказни скали и къщички, сътворени от камък, глина и дърво – "Вълшебна", "Приказна", "Горска", "Езерна" и др. Възможност за плаж на басейна в комплекса. Свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.  
Трети ден – Закуска. Отпътуване за Велико Търново. По път посещение на Добърско. Селото става популярно с противоречащите на канона стенописи в църквата "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Исус е изобразен в ракета, а неизвестен светец - в скафандър. Има и повече от 30 изображения на жени светици, които не се срещат в останалите християнски храмове. Продължаване за Сливен. Пристигане вечерта.  

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус;

  • Еднопосочен билет за родопската теснолинейка по линия Септември – гара Аврамово;

  • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел в Банско;

  • Екскурзоводско обслужване по маршрута.
 

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;

  • Входни такси на посещаваните обекти:

-Разходка в парка Омая – 15 лева (в цената влиза и ползване на басейна)
-Глинената къща в село Лещен – 1 лев  
 

Цените на входните такси подлежат на препотвърждение


Цената е валидна при 35 плащащи

              

Карта