Белоградчик – скална приказка

ТИП

Екскурзии с тръгване от Сливен

ТРУДНОСТ

Ниска

МИН. ГОДИНИ

3 годишни

195 лв.


Дата:  28.05 – 30.05.2021

Цена: 195 лв./човек в двойна стая                                                                                           

Ритлите – Черепишки манастир – пещера “Леденика“ – Враца – Белоградчик – пещера „Венеца“ – Видин – пещера „Магура“  

Първи ден – Отпътуване от Сливен сутринта за Черепишки манастир. По път  фотопауза при едни от най-интересните скални образувания на Искърския пролом – природният феномен Ритлите.  Те представляват изправени скални стени, разположени успоредно една на друга, стърчат над реката на 50-80 м. Продължаване към Черепишки манастир "Успение Богородично", основан през 14 в. Отпътуване към пещера „Леденика“. Името ѝ идва от първата и зала, в която се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м. В пещерата се намира най-популярната зала на Балканите – „Концертната зала“, в нея Врачанската филхармония често изпълнява симфонични концерти. Свободно време в района на развлекателен парк „Леденика“. Продължаване за Враца. Възможност за посещение на Регионален исторически музей - Враца, където по повод завръщането на Рогозенското съкровище във Враца, през 1999 г. е изградена и открита специално оборудвана за целта зала, с установен температурен и влажностен режим. Разходка из града, където могат да се видят Кулата на мешчиите – XVI в. и Куртпашовата кула – XVII в. Настаняване в хотел в района на Враца. Вечеря. Нощувка.  

Втори ден – Закуска. Отпътуване за Белоградчик. Посещение на Белоградчишката крепост „Калето“, разположена в подножието на величествените Белоградчишки скали, номинирани в проекта “Новите седем чудеса на света“ и включени в индикативния списък на ЮНЕСКО. Белоградчишките скали са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Те са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Свободно време. Отпътуване за Видин. По път разглеждане на пещера „Венеца“, обявена за природна забележителност заради изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. Настаняване в хотел в района на Видин. Свободно време. Вечеря. Нощувка.  

Трети ден – Закуска. Пешеходна разходка във Видин – Катедралата "Св. Димитър", считана за вторият по големина православен храм в България; Сградата на музей "Конака", построена през XVII век; Мавзолея на първият екзарх и Видински митрополит Антим I, известен с красивия мозаечен портрет на Антим I; Синагогата - втората по големина в страната след тази в София. Посещение на крепостта „Баба Вида“– единственият запазен средновековен замък в България. Крепостта е разположена  в северната част на град  Видин, на брега на река Дунав и е известна още с името “Бабини Видини кули”. Продължаване към пещера „Магурата“. Тя се състои  от една главна галерия, в която са оформени 6 пещерни зали и три странични разклонения. Богата е на пещерни образувания с внушителни размери. Отпътуване за Сливен. Пристигане вечерта.  

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен автобус;

 • 2 нощувки със закуски и вечери – 1 в хотел в района на Враца и 1 в хотел в района на Видин

 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;

 • Беседи по посещаваните обекти.
 
Цената не включва:

 • Разходи от личен характер

 • Входни такси на посещаваните обекти:

 • Пещера „Леденика“ – 8 лв.

 • Регионален исторически музей (централна сграда) – 4 лв.

 • Белоградчишка крепост „Калето“ – 6 лв.

 • Пещера „Венеца“ – 5 лв.

 • Крепост „Баба Вида“ – 4 лв.
 

Цените на входните такси подлежат на препотвърждение


Цената е валидна при 35 плащащи

       

Карта